Er zijn duizenden culturen, maar slechts zes cultuurverschillen!
Ons telefoon nummer: 06 100 40 800

Opvoeden voor een betere wereld!

Een poos geleden alweer zat ik in de trein en raakte aan de praat met een jonge onderwijzeres uit Suriname. Ze was hier op verlof: na 5 jaar werken in het onderwijs krijg je in Suriname een half jaar sabbatical – wat goed! Mogen ze hier ook invoeren, dat zou goed zijn voor (o.a.) meer flexibiliteit in het onderwijs! Maar dat ter zijde.
Ze had een kind van 1,5 jaar bij zich in een buggy en we raakten aan de praat over opvoeden en slaan in de opvoeding. Daar was ze absoluut niet tegen. En we hadden het niet over de ‘opvoedkundige tik’, maar over SLAAN! Zelf was ze ook flink in haar gezicht geslagen door haar moeder, toen ze een jaar of 13 was en zich respectloos gedragen had naar haar moeder. Nou, zo had ze wel geleerd om respect voor haar moeder te hebben, die had groot gelijk gehad! Ze zal het zelf zeker ook zo aanpakken wanneer haar kind respectloos tegen haar zou doen.

Jammer dat ik mijn antwoord pas later vond. Het is namelijk een korte termijn oplossing en zeker niet de enige. Als haar moeder met haar was gaan zitten en een goed en gelijkwaardig(!) gesprek gevoerd had, dan had dat absoluut hetzelfde effect gehad en waarschijnlijk nog dieper gehakt! Nu gaat ze het beeld doorgeven dat gezag afgedwongen moet worden met geweld en daar zal de wereld niet beter van worden…:-(

Hoe zou zo’n gelijkwaardig gesprek er uit kunnen zien? Bijvoorbeeld zo:

Kind: Stomme trut moeder!
Moeder: Wat zeg jij daar?
Kind: Stomme trut moeder!!
Moeder: (pakt het kind bij de hand, laat het zitten en gaat erbij zitten) Leg mij eens uit waarom jij dat zegt!
Kind: Ik mag van jou niet meer naar buiten en alle andere kinderen mogen dat wel!
Moeder: Tot hoe laat mogen die kinderen dan nog naar buiten? ‘s Avonds lopen er meer foute mensen buiten en ik wil niet dat jou iets overkomt, dat zou ik vreselijk vinden!
Kind: Er is die andere kinderen ook nooit iets overkomen hoor, jij bent altijd bang!
Moeder: Ja, ik wil dat je veilig bent en ‘s avonds is het vaak minder veilig. Ik begrijp dat je nog even met je vriendinnen wil zijn, maar spreek dan hier af! Dan kunnen jullie nog wat langer bij elkaar blijven en kunnen de ouders hun kinderen hier afhalen.
Kind: Nee, dat wil ik niet, buiten is veel leuker!
Moeder: Weet jij dan een oplossing die goed is voor ons allebei?
Kind: Dan ga ik met Henk en Ingrid naar de speeltuin toe en we gaan ook weer samen naar huis.
Moeder: O.k., maar je moet voor het donker weer thuis zijn. Hoe laat ben je dan weer hier?
Kind: Om acht uur!
Moeder: O.k. dan, dat spreken we af! En als je denkt dat het niet fijn is, dan kom je gewoon eerder.
Moeder: En… als je het niet met me eens bent, zeg dan gewoon dat je even met me wilt praten in plaats van lelijke dingen te zeggen tegen me, dat doe ik toch ook niet tegen jou?! Is dat ook afgesproken? Kus!
Als kinderen wat ouder gaan worden moet je gaan onderhandelen, dat is nu eenmaal zo. Ze leren daardoor rekening houden met een ander en ook om zich aan afspraken te houden. Want natuurlijk gaat dit fout lopen en zal het kind een keer later gaan thuis komen, ‘want het was zo gezellig!’ Dan gaat u stellen dat h/zij zich niet aan de afspraak heeft gehouden en dat als dat nog één keer gebeurt, h/zij dan de avond daarop thuis moet blijven. Want afspraak is afspraak en als de afspraak moet veranderen, dan moet h/zij daarvoor naar u toe komen. Bewaak uw grenzen, overleg met de andere ouders enz.! Op deze manier leert een kind volwaardig en verantwoordelijk burger t worden, en dat is toch het doel van de opvoeding nietwaar? Opvoeden is heel geduldig heel hard werken en heel langzaam loslaten… 😉

Geef een antwoord


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.