Er zijn duizenden culturen, maar slechts zes cultuurverschillen!
Ons telefoon nummer: 06 100 40 800

Pietendiscussie…

Wat betreft Zwarte Piet kan Yvonne zich vinden in het volgende idee van Ocean:

Alternatief: ‘Sint heeft nu alle Pieten van de wereld nodig’

Een alternatief idee waartoe wij de mensen die niet naar het Malieveld gaan voor uitnodigen, is om met verhalen te komen, of liedjes, die een toevoeging kunnen zijn aan het Sinterklaasfeest. Wij kunnen een nieuw verhaal schrijven over waarom Sinterklaas besloot dat hij niet alleen met een zwarte Piet wilde komen, maar ook met een gele, rode, witte en bruine Piet: “Sinterklaas vond het namelijk belangrijk dat hij overal op de hele wereld kindertjes wilde verwennen en daarvoor had hij alle Pieten uit de hele wereld nodig.” Voor onze kinderen een belangrijk beeld om te zien, Pieten van alle kleuren, dat de mensheid uit alle kleuren bestaat en dat wij samen helpen om kinderen blij te maken. Hiermee voegen we iets toe aan het kinderfeest – dat ten slotte een opvoedende functie heeft – waarmee we allemaal beter van kunnen worden. We nodigen iedereen uit om met creatieve ideeën te komen.

Veel mensen en organisaties die kritisch staan ten opzichte van het figuur ‘Zwarte Piet’ willen Sint en de Pieten aldus niet afpakken. Zij willen de traditie echter alleen een andere en vreedzame klank geven, zodat alle kinderen, ongeacht afkomst, in Nederland kunnen genieten van Sint en de Pieten. We hopen dat de deelnemers van de pro Zwarte Pietenmanifestatie zaterdag en de miljoenen ondertekenaars van de Pietitie in gedachten zijn bij die kinderen voor wie het feest soms gepaard gaat met pesterijen en racisme. Deze kinderen willen ook graag ‘vol verwachting klopt ons hart’ luidkeels meezingen met alle andere kinderen in plaats van voortdurend aangesproken te worden op hun zwarte huidskleur. Wie kan hierop tegen zijn? Sint en de Pieten als kindervrienden zeer waarschijnlijk niet.

Bron: OCAN redactie.

www.ocan.nl, 070-380.33.01

Zwarte Piet is met zijn tijd mee al vaker veranderd van rol: vroeger angst aanjagend met de roe en de zak waarmee je afgevoerd kon worden naar Spanje en daar tot pepernoten vermaald worden…, daarna vaak grappig (dommig) met een Surinaams accent en vervolgens verpersoonlijking van de Pieten met allerlei functies en vaardigheden. Wellicht is ‘verkleuring’ een mooie aanpassing aan de globalisering?

Geef een reactie


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.