Er zijn duizenden culturen, maar slechts zes cultuurverschillen!
Ons telefoon nummer: 06 100 40 800

Marokkaanse voetballertjes

Voetbal is populair bij veel jongetjes en jongens, ook bij Marokkaanse.
En hoe terecht is het dat zij een voetbalclub opzoeken waar ze goed getraind kunnen worden!

Nu is Nederland vrij uitzonderlijk in de wereld wat betreft de opzet van zijn clubs, namelijk gebouwd op de inzet van vrijwilligers en in dit geval veelal de ouders.
Dat is een totaal onbekend fenomeen in heel veel andere landen. Men heeft daar dus ook geen ‘hersenstructuurtje’ voor aangemaakt.
Wie daar een beroep op doet, doet een beroep op ‘niets’, een zwart gat.
Alles buitenshuis, is de verantwoordelijkheid van degenen die het daar voor het zeggen hebben: school, clubs, winkels, wat dan ook.
Daar bemoeit het thuisfront zich niet mee.

Ik heb een collega, Mahnaz Taheri (www.simorgh.nl) die zich speciaal inzet voor de betrokkenheid van immigranten ouders bij de voetbalclubs van hun kinderen.
Want daar hebben de clubs namelijk geen kaas van gegeten! Zij begrijpen nog te weinig van hun nieuwe instroom voetballertjes.
Mahnaz geeft kennis over andere culturen aan de bestuurders en medewerkers van de voetbalclubs.
Vervolgens gaat ze langs bij alle ouders van de allochtone voetballertjes. Zij maakt kennis en vertelt rustig over de gang van zaken en wat er van de ouders (en het kind) verwacht wordt. Op die persoonlijke manier komt de boodschap heel goed over en de meeste ouders blijken heel graag mee te doen! En zij doen dat vervolgens ook!!

Nederlanders zijn doorgaans gericht op de taak. Veel andere culturen richten zich echter op de persoon en via de persoon bereiken zij vanzelf de taak wel.
Dat is de manier om met allochtone ouders je doel bereiken!
Arbeidsintensief? Jazeker! Maar dat gericht zijn op de relatie, is dat niet juist iets wat Nederlanders kunnen leren van andere culturen? En het is ook nog eens hartstikke leuk!

Yvonne
Odat interculturele communicatie

Geef een antwoord


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.